ads/auto.txt


Overture House / Thought Parallels

© Ashik Aseem

The 10000 sq. ft. family home of the Ayanis is located in the leafy surrounds of Payyoli, Kerala – a state with unique culture and traditions, coupled with its varied topology. Mr. Ayani recently decided to branch off from the city to his native village where he could live close to his family and relatives. He believes that this home will be a part of their extended family environment. The family desired the expression of architects who could read the surrounding landscape and acknowledge the splendor of its essence. Their appreciation of the design process and the realization of the demands of the place made achievable dialogue between client and architects.

© Ashik Aseem
Ground Floor Plan
© Ashik Aseem

Intended to feature biophilic design, the house’s distinctive form echoes the traditional Malabar style architecture. It is partly inspired by the ‘tharavadu’ (traditional houses) of Kerala, a repository of the Indian culture. Westerly breezes are directed over the facade, creating a calm, protected zone on its leeward-side. The house’s primary form is created by a series of mild-steel frames in a bold expression of structure. Principals Shabna and Nikhil aim to integrate the environment to create graceful, life-enhancing spaces. They constantly draw on the littoral lifestyle, referencing the ancestral architecture, while creating a serene, coastal feel.

© Ashik Aseem

The stylistic analysis of the context is inspired by the classicism of casual modernism. From outside, the house has a peaceful quality; simple white walls with effortless openings. In many ways, it’s like a person. Though deceivingly modest from the street view, the inside is colossal as a result of the way the design builds into the lush green landscape. The appearance of the house is adorned by details such as the courtyards, the segregation of the social and private spaces and the volumetric play of the interior ceilings. This gives integrity and individuality to each space. The programmatic allocation is simple, it consists of five bedrooms, a kitchen, a formal living-dining space, a family living-dining space and a covered parking. All this is unified in a single volume with the two courtyards that mark the difference between the social and private spaces, which are distributed through a central corridor.

LESEN SIE AUCH:  XiXian New Area Chongwen Jing River Öko-Restaurant und Hotel / Plsma Studio + PMA
© Ashik Aseem

Each introverted space is visually connected to the opulent exteriors, an approach to benefit health and well-being. “We want to nurture a family here. The kids should be able to play and the house should be welcoming for company..” The Ayanis are very particular about the division of social and family spaces. To cater to this need, willfully the social space has been positioned away from the family area. On entering the house, the main corridor provides an immediate view through to the two smaller courtyards. Hardwood screens have been installed to visually connect the indoors with the outdoors. Further, the design solution focused on the interaction of the family living-dining area with the large courtyard. The limits between interior and exterior spaces are diluted.

© Ashik Aseem
First Floor Plan
© Ashik Aseem

Nature is summoned into the house which becomes greener towards the large courtyard. In terms of materiality, the house exhibits elements that integrate it into the imagery of the location, recalling the traditional houses with variables that provide a modern touch without radically breaking with the aesthetics sought by the client. The interior work is mainly explored in search of a meaningful integration of shape, color, texture, and design, the entire space integrates the different planes and volumes. The overlay of Indian Teak Wood in contrast with the Kotah Stone creates a juxtaposition of subtle textures from the ceiling to the walls and floor, visually softens the project as a minimalist lavish residential space.

© Ashik Aseem

This along with a seemingly delicate steel structure, synergistically connects with the coastal environment to create a calm and concordant composition. The residence also includes a variety of renewable energy methods to curb energy consumption. A solar panel system has been incorporated to delve into the idea of sustainability. The landscape design preserves existing native species, aiding both the reduction of water use for irrigation and lowering temperatures with the surrounding vegetation. The ultimate goal is to create luminous living spaces with natural ventilation while simultaneously exploring the possibility of using renewable energy. An aspiration to achieve enduring spaces.

LESEN SIE AUCH:  7 Ways Online Interior Design Can Save You Money
© Ashik Aseem

.(tagsToTranslate)Projects(t)Built Projects(t)Selected Projects(t)Residential Architecture(t)Houses(t)On Facebook(t)India

Related posts of "Overture House / Thought Parallels"

Humans Living Together: Demonstrations, Festivities and Conflicts Seen From Above

The world's population is expected to reach 9.7 billion in 2050, an increase of 2 billion persons in the next 30 years.As the world's population continues to increase, new challenges are expected to arise in addition to the aggravating issues already faced today. How will we live together? The theme of the Venice Biennale of...

Luxury Home Interiors Set In Black And White Decor

Black and white decor elements shape the large spaces inside these two luxury home designs. Minimalist interior layouts meet luxe materials and textures to build schemes that are both captivating and inspiring. Gestalter lighting and furniture pieces cultivate high-end looks, whilst clean lines and lack of accessories keep arrangements sophisticated and straight to the point....

White & Light Wood Interiors Under 120 Square Metres (With Floor Plans)

Each measuring under 120 square metres, these three modern home designs use a base of fresh white and light golden wooden tone to build an uplifting homey vibe. We begin our trio of tours with a home that employs smooth caramel and smoky grey accents to bring added warmth and depth. Next comes a bold...

3 Ways to Design a Fun and Functional Basement Family Room

For most of us, the first ideas for basements that come to mindestens often involve turning it into a laundry room, a media and game room, or some sort of multipurpose space that has a little bit of everything—a big sofa, a TV, substantial storage pieces, maybe even a pool table. And more often than...

LESEN SIE AUCH:  How to Bring Joy into Your WFH Set-Up – Inspiration From Modsy Designers

Home | About | Copyright | Privacy Policy | Terms | Kontakt | Sitemap